Transnistria – romanii de acolo!
Discriminarile romanilor in regiunea transnistreana a Republicii Moldova
Din cauza regimului de tip dictatorial instaurat la Tiraspol, toate aceste discriminari sunt prezentate in mass-media si in viata publica in general, cu greutate, datorita intimidarilor, interdictiilor, persecutiilor efectuate sistematic de catre administratie.
O data cu instaurarea democratiei in teritoriu, cunoasterea acestor abuzuri va avea o amploare pozitiva, stimulata de increderea in autoritati si diminuarea fricii de a sesiza incalcarea normelor morale si legale. Majoritatea cazurilor prezentate sunt relevate si in ziarul online Moldova Azi (http://www.azi.md). De asemenea, accesul la informatii ne-a fost facilitat de Asociatia (Non Guvernamentala) PromoLex Chisinau.
Regiunea transnistreana face parte din Republica Moldova, stat ce si-a declarat independenta la putin timp dupa caderea zidului Berlinului, iesind de sub stapanirea ruseasca. Astfel, Republica Moldova este un stat recunoscut de intreaga comunitate internationala, inclusiv de Federatia Rusa, in granitele sale juridice, incluzand regiunea de peste Nistru. De jure, nu exista vreo Republica Moldoveneasca Nistreana. Nici etnic nu exista vreun argument in favoarea ei, de peste 2000 de ani majoritatea populatiei a fost vorbitoare de romana / moldoveneasca sau alte variatii arhaice ale acestei limbi.
De facto, in prezent, regiunea transnistreana este ocupata de catre un regim secesionist, innarmat de Armata a 14-a rusa, sustinut, politic si financiar, de catre Rusia prin politica sa si, indirect, prin controlarea economiei de catre capitalul rusesc, iar acest regim este protejat chiar de trupele de mentinere a pacii desfasurate in teritoriu in special de catre Rusia. Acest control exista de peste 15 ani. Si pentru a justifica folosirea termenului “control”, subliniem faptul ca la conducere se afla unul si acelasi grup, provenit in cea mai mare parte din Rusia, format din Igor Smirnov, fii sai si fosti generali din armata rusiei, fosti membrii ai K.G.B., oameni vinovati de crime sau aflati sub urmarire penala. Ministrul Securitatii, Antiufeev-Sevtov, este dat in urmarire internationala pentru crime savarsite impotriva civililor din Letonia la inceputul anilor ’90. Acest grup se afla neschimbat de 15 ani, alegerile din zona fiind dublate de intimidari, presiune asupra votantilor si de falsificarea directa a rezultatelor alegerilor. De ce Rusia a apelat la acest tip de control cu totul ilegitim ? Deoarece in 1989, cetatenii care s-au declarat moldoveni la recensamant, vorbitori, in majoritatea lor, de limba romana, alcatuiau 40 % din populatia de 750.000 a acestei regiuni transnistrene. Astfel, un eventual referendum nu ar fi putut avea ca rezultat acordul cetatenilor din raioanele (districtele) respective de a se separa de Moldova. De aceea s-a organizat acest razboi care a rupt o parte din teritoriu inspre fortele secesioniste, sprijinite de Armata a 14-a rusa, neretrasa nici astazi. Acest regim de opresiune, care se declara ca apara interesele populatiei din regiunea transnistreana, cauzeaza incalcarile flagrante ale drepturilor omului din regiune, si, in studiul nostru, cauzeaza discriminarile la care este supusa populatia moldoveneasca, vorbitoare de limba romana, de facto romani din generatie in generatie.
Ziarul Comunitatii Romane din Quebec scrie: “Trebuie subliniat faptul că independenţa acestui teritoriu nu este recunoscută de nici un stat, nici măcar de Rusia. Din 1992, când Transnistria şi-a autodeclarat această independenţă, populaţia moldovenească trăieşte într-un regim de teroare şi de discriminare etnică a cărei origine este chiar conducerea. Nici pentru populaţia de origine rusă sau ucraineană situaţia nu este roz, având în vedere că societatea este condusă de un cerc închis de persoane.
Limbile oficiale ale Transnistriei sunt : ucraineana, rusa şi limba moldovenească (care de fapt este limba română). Cum limba română este o limbă latină, aceasta se scrie peste tot în lume, cu excepţia Transnistriei, cu caractere latine. Conducerea aşa-numitei republici separatiste transnistrene interzice grafia latină.” – http://www.reper-romanesc.org/publicatie/0409/societate.htm –
La general, cetatenii din asa numita Transnistria (Teritoriul de peste Nistru, denumire de origine latina), de 15 ani nu mai pot avea aceleasi drepturi ca si cei din partea neocupata a Moldovei, nu mai sunt in siguranta, nu li se respecta drepturile si sunt supusi permanent unor riscuri majore. Nici o parte din populatie nu agreeaza acest regim criminal iar oamenii sunt indignati de toleranta pe care o arata Kievul, chiar si dupa ultimele alegeri, fata de aceasta conducere ilegitima.
In particular, populatiei vorbitoare de limba romana (si purtatoare a traditiilor tipic romanesti) i se adauga o serie de discriminari cu caracter repetitiv, flagrant, de netagaduit.
Punctele vamale ilegale, organizate de regimul de la Tiraspol, mai ales datorita controalelor, taxelor si restrictiilor abuzive, creeaza o discriminare pentru populatia care vine dinspre zona neocupata a Moldovei, fata de populatia care vine dinspre Rusia si Ucraina, ce are un acces mai facil in regiune.
In January 2003, the teachers and parents of the pupils of Grigoriopol town’s Romanian-language school have sent a letter to the Moldovan leadership, foreign embassies in Chisinau and international organizations calling them to pay attention to human right violations in Transnistria.
The letter authors maintain that Transnistrian authorities infringe on the pupils’ right to study in their native language and place the Romanian-speaking children in unequal conditions compared with pupils at Russian-language schools.
“Last 10 years, the authorities have been imposing on our children a non-existing language which they call “the Moldovan language based on the Cyrillic alphabet”. Neither in Transnistria nor elsewhere in the world do there exist educational establishments using that language. They thus violate the children’s right for a free choice of study language and alphabet and for further education”, the letter said.
The teachers and parents stressed that the Transnistrian authorities force their children to use textbooks issued yet in the Soviet epoch and prohibit using modern textbooks published by the Moldovan Ministry of Education. At the same time, Russian-language schools in Transnistria are equipped with recent-most textbooks published in Russia.
They claimed that the same inequality exists in the field of teachers’ training: teachers of Russian-language schools take refresher courses in Russia, whereas their colleagues from Romanian-language schools are prohibited to attend such courses even in Chisinau.
The Grigoriopol town’s Romanian-language school was recently deprived of its premises in town and removed to the Dorotcaia village, so the children now have to cover 15 kilometers every day to attend lessons.
“We think this tragic situation has been created deliberately, in order to finally de-nationalize the native population of this region”, wrote the teachers and parents. They requested international organizations’ assistance to resolve the education problems faced by young Moldovans living in Transnistria, and the Moldovan leadership – to constantly bear this circumstance in mind when negotiating with the Transnistrian administration.
Cu privire la legislatia internationala, art. 27 al Pactului international privind drepturile civile si politice, adoptat de Adunarea Generala a O.N.U., 1962, are urmatoarea redactare: “In acele state in care exista minoritati etnice, religioase sau lingvistice, persoanele apartinand acestor minoritati nu pot fi lipsite de dreptul de a avea, in comun cu ceilalti membri ai grupului lor, propria lor viata culturala, de a profesa si practica, propria lor religie sau de a folosi propria lor limba.”
Este vorba de dreptul individual al fiecarui cetatean de a avea aceste drepturi. Insa, problema in regiune este mult mai nuantata, deoarece populatia moldoveana, ce are limba romana in constitutia Republicii Moldova, nu este doar o minoritate, ci reprezinta principala nationalitate in inexistentul stat transnistrean, cu 33% la ultimul referendum (fata de 29 % populatia rusa, respectiv ucraineana). Astfel, populatia majoritara moldoveneasca este cu mult discriminata fata de populatia rusa sau ucrainiana, ce utilizeaza alfabetul chirilic, si nu are nici macar drepturile pe care ar trebui sa le aibe o minoritate.
In completare, pentru a sublinia drepturile pe care vorbitorii de limba romana ar fi trebuit sa le aibe chiar si daca Transnistria (Republica Moldoveneasca Nistreana) ar fi fost stat recunoscut, iar populatia moldoveneasca minoritate etnica si lingvistica, ceea ce sigur ca nu este, vom reda o parte din prevederile celui mai complet document international privind minoritatile, Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, adoptata prin consens de catre Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei la 10 Nov 1994.
In partea introductiva a conventiei se apreciaza ca “o societate pluralista si cu adevarat democratica trebuie nu numai sa respecte identitatea etnica, culturala, lingvistica si religioasa a fiecarei persoane apartinand unei minoritati nationale, dar si, deopotriva, sa creeze conditii corespunzatoare care sa pe permita sa-si exprime, sa pastreze si sa dezvolte aceasta identitate.”
Titlul II (art. 4-19) enumera drepturile si libertatile de care se pot bucura minoritatile: egalitatea in fata legii si egala protectie a legii; pastrarea elementelor esentiale ale identitatii lor si protejarea impotriva asimilarii silite; libertatea de asociere, expresie, gandire, cunostinta si religie; utilizarea limbii materne liber si fara ingerinte, in public, oral sau in scris; utilizarea de insemne si de inscriprii in limba minoritara; dreptul de a “infiinta” si de a administa propriile institutii private de educatie si formare”; beneficierea de conditii de a se instrui in limba materna “fara a se aduce atingere invatarii limbii oficiale ori pregatirii in aceasta limba”; dreptul de a stabili si a mentine “contacte libere si pasnice peste frontiere cu persoane care se afla in mod legal in alte state, indeosebi cu acelea cu care au in comun identitatea etnica, culturala, lingvistica sau religioasa, ori patrimoniul cultural ”.
Indiferent daca vorbitorii de limba romana sunt majoritari sau minoritari in Transnistria, ei au aceste drepturi, deoarece realizarea si protectia drepturilor minoritatilor nu se infaptuieste pe seama si in dauna populatiei majoritare, iar in cazul unor anumite grupuri minoritare, pe seama altor grupuri minoritare sau a populatiei majoritare. Analiza art. 27 din Pactul asupra drepturilor civile si politice (1962), socotit primul text de drept pozitiv in domeniul minoritatilor, evidentiaza ca exercitarea drepturilor acestora este strans dependenta de exercitarea ansamblului drepturilor omului de catre intreaga populatie a unui stat.
Accentuating the discriminations, in the “APPEAL OF THE NATIONAL ASSEMBLY OF MOLDOVA’S CITIZENS TO THE PARTICIPANTS IN THE MEETING OF FOREIGN AFFAIRS MINISTERS OF MEMBER STATES OF THE OSCE AT MAASTRICHT”, it is said: “That overmilitarized area is also the scene of purposeful denationalization of the native majority, amounting to an ongoing ethno-linguistic ethnocide.” – http://www.romanii.ro/Noutati/criza%20basarabia.htm –
– 1 – Situatia scolilor de grafie latina (limba romana) din regiune
COUNCIL OF EUROPE – The European Convention on Human Rights
ARTICLE 2 at Protocol 1 (Paris, 1952)
No person shall be denied the right to education. In the exercise of any functions which it assumes in relation to education and to teaching, the State shall respect the right of parents to ensure such education and teaching in conformity with their own religions and philosophical convictions.
Una din cele mai mediatizate si clare discriminari ale vorbitorilor de limba romana o reprezinta situatia scolilor cu predare in grafia latina, romana, in raport cu invatamantul in grafia chirilica, ruseasca, ce este sprijinit de administratia separatista.
Inca de la inceputul instaurarii actualului regim de la Tiraspol, se fac continuu presiuni pentru a nu se mai studia in limba romana, presiuni ce si-au atins apogeul in anii trecuti.
Cartile in limba romana (moldoveneasca) au un acces serios ingradit pe piata, chiar si daca se achita taxele vamale destul de ridicate. Ele sunt practic interzise, chiar si donatiile de carti in aceasta limba fiind agresiv controlate si de obicei oprite.
Aceasta in conditiile in care nu exista o presa libera, totul este tinut sub monopol de catre administratia separatista, iar presa romana, nu exista, in conditiile in care 40% din populatie se declara moldoveana in 1989, iar anul acesta, sub puternice presiuni, manipulari si falsuri, procentul a fost de 33%, insa cifra reala poate fi sensibil mai mare. Populatia rusa si ucraineana, a fost declarata, fiecare, avand valoarea de 29 %, usor sub procentul moldovenilor.
Astfel, copiii moldovenilor (romanilor) sunt discriminati in raport cu copiii rusilor si ucrainienilor, deoarece le este ingradit sau chiar interzis cu totul accesul la studiu in limba materna, la a procura literatura, presa in limba materna.
Mai mult, au fost create scoli “moldovenesti”, insa in care scrierea se face in alfabetul chirilic, o mixtura de neinteles, iar programa scolara este editata de regimul separatist, avant o calitate si obiectivitate indoielnica, astfel incat multi romani isi duc copiii la scolile rusesti, pentru a nu studia din aceste manuale alterate, care nu le sunt de folos, si pentru a nu mai fi supusi amenintarilor privative de libertate sau de alte drepturi, pe care le primesc daca isi duc copiii sa studieze la scolile romanesti (cu predare in grafia latina), atat de supuse abuzurilor separatiste.
OSCE Mission to Moldova writes in “Human rights and democratization raport” – http://www.osce.org/moldova/13428.html –
Since 1994 the Mission mediates the dispute over the seven Moldovan schools in the Transdniestrian region, which use the Latin alphabet in teaching Romanian/Moldovan. These schools are funded by the Moldovan Government and follow the Moldovan curriculum, but are threatened with closure by the regional authorities in Transdniestria. Advocating parent rights to choose the language of instruction, the Mission, in close co-operation with the Office of the OSCE High Commissioner on National Minorities, reached an agreement with education and judicial authorities in the Transdniestrian region in summer 2003.
This agreement should have allowed the schools to register with local left-bank authorities and to function without hindrance. Unfortunately, officials in the Transdniestrian region observed neither this agreement nor an amended version mediated by the Mission in October 2003 and tried to close the schools by force in summer 2004. Due to the Mission’s mediation and crisis management efforts, the schools were able to re-open for the new school year. Fighting for a sustainable solution of this issue remains high on the Mission’s agenda.
Raportul Drepturilor Omului in Moldova al Ambasadei U.S.A. la Chisinau prevede: “In decursul anului, autoritatile transnistrene au facut mari presiuni asupra instruirii in scoli in limba româna cu grafie latina (si nu cu grafia chirilica folosita in RSSM) si asupra utilizarii curriculumului adoptat de Ministerul Educatiei. In luna septembrie 2002, autoritatile au inchis o scoala publica in Grigoriopol pe motiv de instruire clandestina in grafia latina, dupa ce copii au fost nevoiti sa faca naveta la alte orase pentru a putea invata. In luna decembrie 2002, parintii acestor copii au fost amenintati cu concedierea de la locurile de munca pe care le au in intreprinderile si institutiile controlate de autoritatile transnistrene. Si desi OSCE a contribuit la negocierea in luna septembrie a unei formule ce ar permite grafia latina in scoli de a se inregistra conform cerintelor transnistrene, autoritatile transnistrene continua sa impuna bariere logistice si juridice pentru a impiedica functionarea normala a scolilor cu predare in grafie latina.”
– http://www.usembassy.md/ro-20020220.htm –
During the year, Transnistrian authorities increasingly pressured schools teaching Romanian in Latin script (rather than Cyrillic script used in Soviet Moldova) and using the curriculum of the central Ministry of Education (see Section 1.d.). In September 2002, authorities shut down a public school in Grigoriopol for clandestinely teaching in Latin script, after which children took day trips to another city for instruction. In December 2002, the parents of these children were threatened with dismissal from their jobs in enterprises and institutions run by the Transnistrian authorities. Although the OSCE helped negotiate a formula in September to allow Latin-script schools to register in line with Transnistrian requirements, Transnistrian authorities continued to impose logistical and legal hurdles to impede Latin-script schools from functioning normally.
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2003/27854.htm
Authorities in the separatist Transnistrian region continued to discriminate against Romanian speakers. They refused to observe the country’s language law, which requires the use of Latin script, and the region’s schools were required to teach Romanian using the Cyrillic alphabet. Many teachers, parents, and students objected to this requirement, asserting that it disadvantaged persons who wished to pursue higher education opportunities in the rest of the country or in Romania, where the Latin script was used.
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2004/41697.htm – Country Reports on Human Rights Practices – 2004, Released by the Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor
February 28, 2005
Abuzurile, dupa indelungi oscilatii in 1989 – 2004, ating o cota de neimaginat la 15 iulie 2004, cand are loc inceputul devastarii scolilor de grafie latina.
Printr-o hotarare adoptata anterior, administratia Smirnov a dispus inchiderea, de la 1 iulie, a tuturor scolilor care folosesc in procesul de studii grafia latina. Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei al R.Moldova, in regiunea nistreana exista opt scoli subordonate Chisinaului, in care studiaza circa cinci mii de copii.
Asa cum a fost surprins si in pozele facute la 15 iulie 2004, la principalul liceu romanesc din Tiraspol, Lucian Blaga, unde studiau peste 1000 elevi anii trecuti (in prezent doar cca. 300 datorita presiunilor), cartile si mobila sunt scoase cu forta de catre militia transnistreana si transportate cu autocamionale in gropi de gunoi in afara orasului sau in locatii necunoscute. Nu s-a mai putut recupera aproape nimic din ele. Grupul profesorilor asista contrariat la aceasta desfasurare de forte: tot ce este de valoare este pus in camion. Protestele lor verbale fata de militieni raman fara rezultat. Camionul iese incarcat, cu un semn al victoriei facut de unul din ocupantii cabinei.
– http://www.gid-romania.com/IndexSectionst.asp?SectionID=48&SID=193 –
Tot pozele certifica modul in care s-a facut aceasta devastare: chiar si peretii au fost afectati, iar bancile, zugraveala, usile, cu totul distruse. Intrebarea fireasca este de ce ? Regimul separatist a urmarit ca profesorii patrioti sa nu mai aiba efectiv unde preda in graiul romanesc decat poate sub cerul liber, iar cladirea trebuia demolata cu totul pentru a nu mai putea fi folosita. Aceste scoli erau considerate scoli straine pe teritoriul transnistrean, si nu erau finantate de administratia locala, astfel incat se platea chirie pentru cladire. Iar situatia financiara a administratiei liceului este foarte proasta (chiar si profesorii locuiesc cate mai multi in camera, in camine scolare, salariile lor fiind de 50-70 $/luna). De aceea, daca acest spatiu era demolat, cu greu se mai putea gasi altul abordabil financiar. Directorul, Ion Iovcev, chiar propusese sa fie inchiriata o garnizoana ruseasca, pentru a o transforma in scoala, in speranta ca fiind teritoriu strain, nu va fi atacata. Pana in luna ianuarie, cand a fost refacut, liceul a fost in starea aceasta dezastruasa. Abia pe 17 ianuarie 2005 vor fi reluate cursurile. – http://www.azi.md/news?ID=30928 –
“I am deeply disappointed by this illegal and inhuman action today in Tiraspol,” said the High Commissioner of O.S.C.E.. “It is further evidence of the Transdniestrian disregard for basic human rights and education standards. This indifference is damaging to thousands of children who are being used by the Transdniestrian authorities as pawns in a political game”.
An O.S.C.E. study writes, at 15 July 2004: “In a campaign of intimidation against schoolchildren and parents, the local broadcast media are announcing that all of the schools will be closed. In meetings with parents, directors and teachers, the OSCE has heard of a pattern of harassment by the local authorities reminiscent of forced assimilation efforts in other conflict regions.
An estimated 40 per cent of the population in the Transdniestrian region has Moldovan/Romanian as their mother tongue. Approximately five thousand pupils have been studying the language in the Latin script for over ten years. However, Transdniestrian authorities claim that Moldovan is only an official language of the region when it is written in Cyrillic script, as it was in the Soviet Union.“
De asemeni, contractul de inchiriere, semnat pe 10 ani, a fost anulat unilateral de catre autoritatile de la Tiraspol. Evident, fara a se oferi vreo alternativa pentru spatiu.
In a meeting of the Permanent Council of O.S.C.E., at Vienna, in 22 July, the actions of separatists was called “linguistic cleansing” by the O.S.C.E. High Commissioner on National Minorities Rolf Ekeus, who visited Moldovan schools in the region a week ago.
Asaltul continua cu data de 26 iulie 2004, cand este inchis liceul Evrica, din Rabnita. Abia pe 5 octombrie acesta isi va relua cursul. Circa 60 de persoane, din care majoritatea copii, sunt blocati in liceu de catre militie. Galina Tihovschi, declara in aceeasi zi, prin telefon din interiorul liceului sechestrat, ca peste 30 ofiteri ai militiei separatiste au blocat toate caile de acces spre cladire. Acestia au incercat sa evacueze fortat scoala, apoi au debransat-o de la conducta de apa, gaz, reteaua de energie electrica si telefon. Galina Tihovschi mai declara: “Ne este foarte frica, suntem aici impreuna cu copiii si toata dimineata am fost amenintati in cel mai brutal mod de militia transnistreana. Ni s-a spus ca avem toti deschise dosare penale. Nu suntem chiar atat de curajosi si nu cred ca vom putea tine piept unui atac din partea militiei.” – http://www.azi.md/news?ID=30160 –
De altfel, la 30 iulie, trei barbati sunt condamnati de o instanta judecatoreasca pe motiv ca au opus rezistenta militienilor transnistreni, la 3-7 zile detentie. Alexei Catan, unul dintre acestia, presedintele comitetului de parinti al liceului Evrica din Rabnita, declara ca au fost detinuti in conditii inumane “greu de imaginat in secolul XXI”, aflandu-se in camera cu bolnavi de tuberculoza si alte boli contagioase.
Aceste evenimente sunt confirmate si in “A Writenet Report by Argentina Gribincea and Mihai Grecu commissioned by United Nations High Commissioner for Refugees, Protection Information Section (DIP)” – October 2004
Mai mult, administratia transnistreana continua sa exercite presiuni asupra parintilor pentru a-i determina sa-si treaca copiii la scolile cu predare in grafie chirilica, amenintandu-i ca, in caz contrar, vor fi disponibilizati din serviciu.
In aceeasi perioada, liceul Alexandru cel Bun din Tighina este inchis. La o luna dupa acest incident, profesori, parinti si elevi continuau sa supravegheze institutia pentru a nu permite sigilarea ei de catre administratia transnistreana. Directoarea liceului, Maria Roibu, a comunicat pentru BASA-press ca, desi militienii din jurul liceului au fost retrasi la inceputul saptamanii, disparitia lor ii ingrijoreaza pe protestatari si mai mult. “Ei ar putea sa revina in orice clipa si sa ne forteze sa parasim institutia”.
Insa, o situatie si mai grava se naste la Orfelinatul de minori din Tighina. La 26 iulie, reprezentanti ai administratiei publice locale, insotiti de militieni transnistreni, au sigilat usile scolii-internat din Tighina. Copiii de la scoala-internat au patruns insa fortat in sediul institutiei sigilate, neglijand somatiile militienilor transnistreni care au preluat controlul asupra cladirii. Copiii au declarat ca “vor paine si ca le este foame” si de aceea au intrat in depozitul de alimente, provocand altercatii cu militienii si reprezentantii sectiei de invatamant care au incercat fara succes sa-i impiedice pe elevi sa intre chiar si prin ferestre. Lucratorii institutiei, impreuna cu copiii, au reusit sa patrunda si in dormitoare. In incinta scolii se aflau peste 70 de copii orfani si circa 40 de educatori si profesori.
Copiii si profesorii, aflati in cladire, sunt sechestrati de militie, accesul la cladire fiind ingradit. De asemenea, sunt debransati de la retelele de curent electric, apa, incalzire. Mai mult, granicerii separatisti interzic accesul reprezentantilor O.S.C.E. pe teritoriul Transnistriei, pentru a nu mai aduce apa si produse alimentare copiilor. Politia moldoveana este de asemeni impiedicata in interventiile sale umanitare, conform unei decizii temporare a autoritatilor de la Tiraspol.
Maria Ungureanu, directoarea orfelinatului, comunica: “Apa potabila o aducem de la vecini, iar apa tehnica o aduc copiii cu caldarile din cisterna adusa de O.S.C.E., care a fost blocata de militienii transnistreni la o distanta de jumatate de kilometru de scoala. Militienii transnistreni continua sa blocheze intrarile in incaperile din scoala si din drumul de acces spre orfelinat.” Aceasta situatie este confirmata si de colonelul Jan Nadolski, observatorul militar din partea Misiunii O.S.C.E. la Tiraspol.
In jurul zilelor de 23 august, Maria ungureanu declara: “Deocamdata scoala nu are nici apa si nici lumina. Speram ca, in timpul apropiat, va fi solutionata si aceasta problema”. De altfel, pe 20 august, li se interzisese accesul pe teritoriul transnistrean chiar si reprezentantilor U.N.I.C.E.F. ce aduceau mancare si apa copiilor de la orfelinat, conform comunicatului dat de Giovanna Barberis, coordonatorul rezident al O.N.U. la Chisinau. – http://www.azi.md/news?ID=30546 –
Starea de spirit a copiilor ? Evident, disperarea. Conform lui Jan Nadolski (O.S.C.E.), in momentul in care fortele O.S.C.E. au fost blocate de militia separatista in a aduce apa, “au intervenit insa copiii, care practic au dat buzna peste militieni”. Copiii sunt ramasi cu vatamari corporale si, mai ales, cu traume psihice din aceste experiente.
“The denial of access to the region stands in clear contravention of the agreement signed by the Transdniestrian leadership in 1993 which ensures the Mission uninhibited access. This is a unilateral revocation of that agreement,” said Acting Head of Mission O.S.C.E. in Moldova, Neil Brennan, at Chisinau, 18 august 2004.
Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Chisinau declara: “Actiunea in cauza demonstreaza inca o data adevarata fata a regimului separatist de la Tiraspol, iresponsabilitatea si nedorinta acestuia de a solutiona civilizat problema functionarii scolilor moldovenesti cu predare in baza grafiei latine”.
La 1 septembrie 2004 trebuia sa inceapa noul an scolar. Profesorii de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol fusesera amenintati, in zilele anterioare, de catre autoritati, va vor fi arestati luni de zile daca incep anul. Si totusi, in ziua inceperii, festivitatea de deschidere are loc, iar copiii vor forma careul. Sigur, in plina strada, deoarece militia formeaza un baraj uman in jurul scolii. Numeroase interogatorii au urmat acestui curaj al profesorilor si parintilor elevilor. De altfel, au existat presiuni cu privire la toate scolile romanesti, in aceasta perioada.
Directorul adjunct al Liceului “Lucian Blaga”, Raisa Padureanu, difuzeaza catre Presa la 16 septembrie, o informatie potrivit careia organele de securitate din Tiraspol, impreuna cu lucratorii sectiei orasenesti de invatamant, au inceput sa-i viziteze pe parintii care nu au retras dosarele copiilor lor, demonstrand, prin aceasta, ca nu doresc sa-i inmatriculeze in alte scoli. Parintii sunt preintampinati despre faptul ca, in cazul in care nu vor retrage actele copiilor si nu le vor depune in alte scoli din Tiraspol, vor fi trasi la raspundere si chiar vor fi lipsiti de drepturile parintesti.
Potrivit directorului Ion Iovcev, parintii sunt avertizati ca vor ramane fara locuri de munca si de trai, fiindca multi dintre ei locuiesc in camine. In plus, elevii liceului Lucian Blaga sunt inscrisi in alte scoli in mod fortat de catre autoritatile transnistrene, fara consultarea prealabila a parintilor si ii obliga sa repete anul, pe motiv ca programa scolara este diferita la liceele de grafie chirilica. Profesorii sunt in continuare interogati de organele de forta locale, cumulat cu avertismentul adresat acestora de a-si transfera pana la 20 septembrie 2004 copiii in alte scoli, sub sanctiunea de a fi trasi la raspundere sau chiar lipsiti de drepturile parintesti. Ion Iovcev afirma: “Parintilor le e frica. Ei se asteapta la noi actiuni represive. Cu toate acestea am solicitat de nenumarate ori administratiei orasului sa ne acorde un nou sediu in locul celui inchis in vara. I-am rugat sa ne dea unele gradinite care nu functioneaza, insa de fiecare data ni s-a refuzat”. “Circa 50 de militieni transnistreni continua sa blocheze accesul in curtea scolii. Parinti, profesori si elevi s-au adunat in preajma scolii si incearca sa desfasoare lectii improvizate in plina strada. Militienii ne-au avertizat ca ne vor aresta in cazul in care vom desfasura vreun miting sau vom incerca sa intram in scoala”, a spus Iovcev. Acelasi director a precizat ca 20 de elevi din cei 550 de la scoala romaneasca din Tiraspol s-au transferat la “scoala moldoveneasca” nr.22, cu predare in baza grafiei chirilice.
Discriminarile continua si la liceul romanesc Evrica din Rabnita: elevii nu sunt admisi sa participe la activitatile extrascolare pe care le frecventau anterior, pana nu se vor transfera la alte scoli din oras. Elevii frecventau casele de creatii si salile de sport din oras, iar acum sefii grupului din care faceau parte copiii nu vor sa-i mai inregistreze, conform comunicatului directoarei Eugenia Halus. – http://www.azi.md/news?ID=30985 –
Tot dansa afirma ca reprezentanti de la Directia de Invatamant, insotiti de militieni, continua sa viziteze parintii la domiciliu pentru a le cere sa transfere copiii la alte scoli. ” Ei le-au declarat ultimativ ca daca nu-si vor transfera copii la alte scoli pana la 30 septembrie vor fi sanctionati pentru privarea copiilor de dreptul la invatamant obligatoriu, riscand astfel sa-si piarda drepturile parintesti”. De asemenea, le este impus sa plateasca amenzi pentru aceste refuzuri, in cazul nerespectarii cererilor, urmand a li se intenta dosare administrative. 23 de elevi de la liceul romanesc din Rabnita au depus cereri de transfer la alte scoli pana la 6 septembrie 2004, parintii acestora fiind amenintati de catre autoritatile transnistrene cu disponibilizari in cazul in care nu-si vor transfera copii. – http://www.azi.md/news?ID=31006 –
Dupa mai bine de o luna de la inceputul anului scolar, cei peste o mie de elevi de la aceste doua institutii de invatamant nu pot sa mearga la ore din lipsa de sedii. Reamintim ca liceul din capitala Republicii Moldovenesti Nistrene, Tiraspol, a inceput anul scolar abia peste 6 luni (februarie 2005).
Dna Marianne Mikko, Presedintele delegatiei Comitetului de Cooperare Parlamentara UE – Moldova, declara la 7 oct 2004, la Bruxelles:
“În Transnistria trebuie asigurate standardele minime ale drepturilor omului în ceea ce priveşte dreptul părinţilor de a alege limba de studiu a copiilor. Fac apel la autorităţile transnistrene să stopeze intimidarea, hărţuirea şi persecutarea legală a părinţilor care îşi apără propriile drepturi civice şi pe cele ale copiilor lor.”
http://www.mfa.md/Ro/Comunicate/2004-10-07DeclararatiaMMikko.htm
“Aceste acţiuni violează dreptul la educaţie, drepturile culturale şi drepturile copilului. Mai mult ca atât, felul în care autorităţile au acţionat, arată ignoranţă faţă de respectarea normelor de drept”, – a spus Aaron Rhodes, directorul executiv al Federaţiei Internaţionale Helsinki. “Incidentele recente cu şcolile din „rmn” din nou semnalează neglijarea totală din partea conducerii separatiste din Transnistria a standardelor europene de drepturile omului.”
“Decizia de a închide cele opt şcoli care oferă instruire în grafia latină a fost doar una din măsurile, în serie, de a înăbuşi opoziţia politică din „rmn” şi este văzută de către majoritatea populaţiei ca fiind încă o acţiune de purificare etnică şi politică.”
In acelasi raport al Federatiei Helsinki pentru Drepturile Omului (IHF) si CHDOM, „Autorităţile transnistrene şi-au manifestat clar intenţiile prin a face viaţă grea satelor moldoveneşti din partea stângă a Nistrului. Înainte de a ordona închiderea şcolilor cu predare in baza grafiei latine, multe din acestea au fost strămutate teritorii periferice, forţând în aşa fel 3,000-5,000 de elevi a călători zilnic câte 20-30 km în plus spre a obţine instruire în grafia latină.”
http://www.humanrights.md/rom/news/Declaratie%20IHF-CHDOM-%20Scoli.htm
Asociatia PromoLex Chisinau concluzioneaza intr-un raport al sau:
- In final, datorita implicării active a comunităţii internaţionale, activităţile şcolilor menţionate au fost reluate. Drept rezultat, numărul elevilor a scăzut şi tot mai puţini părinţi riscă să-şi înscrie copiii la aceste instituţii de învăţământ. Şcoala din Grigoriopol şi cea din Dubăsari rămân “evacuate” la Doroţcaia şi respectiv Corjova.
- Bunurile şcolii din Tiraspol au fost confiscate, sediul şcolii devastat, distrus. Părinţii care s-au opus dezmăţului au fost arestaţi, amendaţi şi condamnaţi, iar alţii persecutaţi la locul de serviciu, concediaţi. Unii angajaţi ai şcolilor, sub presiune s-au concediat.
- Istoria şi evenimentele din vara anului 2004 se pot repeta.
– 2 – Situatia taranilor din Dubasari care isi lucreaza pamanturile in regiunea aflata sub controlul separatistilor
Populatia moldoveana care poseda terenuri agricole in regiunea controlata de separatisti sunt grav lezati in drepturile lor: li se pretinde plata unor taxe vamale exagerat de mari, pentru a isi ridica recolta de la terenul agricol, inspre locurile de depozitare aflate in zona libera a Republicii Moldova. Dupa indelungi masuri represive, pe 22 august 2004 autoritatile transnistrene blocheaza si ultimul drum pe care locuitorii satelor moldovenesti se puteau deplasa liber spre soseaua Grigoriopol – Dubasari, potrivit declaratiei lui Ion Leahu, membru al Comisiei Unificate de Control (C.U.C.) din partea Moldovei. Astfel, acum taranii din partea libera a Moldovei isi pot transporta recolta doar trecand prin vamile si posturile de graniceri transnistrene de langa satele Cosnita si Dorotcaia.
http://www.azi.md/news?ID=30548
La 11 august 2004, serviciul de presa al aparatului Ministrului Reintegrarii din Moldova, declara ca doar in acea perioada au fost confiscate circa 100 tone productie agricola, si cateva tractoare – http://www.azi.md/news?ID=30384 – sub pretextul trecerii ilegale a frontierei transnistrene. Mai mult, localnicilor din jurul localitatii Dorotcaia, dar si din Parata, Cocieri, Cosnita, Corjova, Malovata si Pohrebea li se cere sa incheie contracte de arenda cu administratia separatista, pentru a putea beneficia de roadele pamantului.
Vama instituita de administratia de la Tiraspol exista ilegal din 1998.
Dupa aceasta interzicere de a se ridica recolta, in aprilie 2005 se introduce accesul spre pamanturi, si pentru a se efectua lucrarile de primavara – http://www.azi.md/news?ID=33908 – , incalcanduli-se in continuare dreptul de proprietate asupra terenurilor detinute legal, dar si asupra utilajelor agricole confiscate.
– 3 – Presiunile existente in mass – media
Miklos Haraszti, Reprezentantul pentru libertatea presei al O.S.C.E., a elaborat un raport, cu sustinerea O.S.C.E. in Moldova, bazandu-se pe informatiile culese de Alexandr Ivanko, consilierul sau superior, aflat la inceputul anului 2005 intr-o vizita de documentare in regiunea transnistreana.
Raportul adevereste faptul ca mass-media din zona este tinuta sub control de catre administratia de la Tiraspol, folosindu-se de mijloace financiare si nu numai. Este recomandata privatizarea ziarelor “de stat”. De asemenea, ziarele sunt supuse procesului inregistrarii la departamentul de informatii si telecomunicatii de la Tiraspol, lucru condamant de O.S.C.E., care recomanda in cadrul raportului ca organismele internationale sa acorde sprijin ziarelor din regiune care reflecta un alt punct de vedere decat cel oficial, pentru “stimularea pluralismului de opinie”. In aceste conditii, ziarele de limba romana nu pot supravietui monopolului agresiv exercitat de regimul lui Smirnov.
In raportul “situatia presei din Transnistria” facut de Gheorghe Budeanu – http://www.contrafort.md/2004/117-119/747.html – el relateaza: “După războiul din 1992, ziariştii din dreapta Nistrului şi-au rărit deplasările în Transnistria. E foarte periculos să mergi încolo. (…) Chiar şi în cazul când unii ziarişti de la Chişinău se aventurează să plece în Transnistria, ei se întorc de acolo fără a‑şi fi atins scopul, pentru că regimul Smirnov a îngrădit la maximum accesul la informaţie. “ In cadrul proiectului “Două maluri de Nistru: ziariştii colaborează”, susţinut de Fundaţia Press Now din Amsterdam în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Budeanu consemneaza:
“Ştim că unii ziarişti transnistreni au avut probleme din cauza participării în cadrul programului nostru. Dintre aceştia, putem să-i numim concret pe Vladimir Koval de la Adevărul nistrean din Tiraspol, Iulia Dujak de la Râbniţa, colectivul Novaia gazeta de la Tighina. Toţi redactorii-şefi ai gazetelor raionale s-au temut, la început, să accepte întâlniri cu ziarişti de la Chişinău.”
In aceste conditii, populatia care nu este prorusa (adica cea romana, moldoveana) nu poate avea parte de informatii obiective din presa, datorita presiunilor la care este supus orice ziarist ce scrie un articol ce nu dovedeste obedienta fata de Sovietul Suprem de la Tiraspol.
Majoritatea ziarelor moldovenesti nu circula larg in Transnistria, desi ele sunt disponibile in Tiraspol.
– http://www.usembassy.md/ro-20020220.htm –
Miklos Haraszti, Reprezentantul pentru libertatea presei al O.S.C.E., a elaborat un raport, cu sustinerea O.S.C.E. in Moldova, bazandu-se pe informatiile culese de Alexandr Ivanko, consilierul sau superior, aflat la inceputul anului 2005 intr-o vizita de documentare in regiunea transnistreana.
Raportul adevereste faptul ca mass-media din zona este tinuta sub control de catre administratia de la Tiraspol, folosindu-se de mijloace financiare si nu numai. Este recomandata privatizarea ziarelor “de stat”. De asemenea, ziarele sunt supuse procesului inregistrarii la departamentul de informatii si telecomunicatii de la Tiraspol, lucru condamant de O.S.C.E., care recomanda in cadrul raportului ca organismele internationale sa acorde sprijin ziarelor din regiune care reflecta un alt punct de vedere decat cel oficial, pentru “stimularea pluralismului de opinie”. In aceste conditii, ziarele de limba romana nu pot supravietui monopolului agresiv exercitat de regimul lui Smirnov.
Ca un exemplu concret de monopol tinut cu o mana de fier, Compania “Sheriff”, detinuta de unul din fiii lui Igor Smirnov, are in componenta postul de televiziune TSV, care a monopolizat, pe langa domeniul privat al audiovizualului, si intreaga poata a telecomunicatiilor, asa cum reiese din respectivul raport. Companiile de cablu nu redistribuie posturile de limba romana, astfel incat singura metoda de a se receptiona un canal romanesc (in speta TV Romania) este prin antenele individuale.
– 4 – CAZUL ILASCU
La 2 iunie 1992, erau intemnitati Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Pentru Godiac si Valeriu Garbuz, de catre autoritatile transnistrene.
Acuzatia: crime de razboi si actiuni de terorism.
In “Universal Declaration of Human Rights”, articolele 9 – 11 se refera la libertatea si securitatea persoanei si la masurile ce trebuie luate pentru o judecata prompta si corecta, sau punerea in libertate fara intarziere, daca persoana nu este vinovata de o infractiune. Iata continutul articolelor:
Article 9 No one shall be subjected to arbitrary arrest, detention or exile.
Article 10 Everyone is entitled in full equality to a fair and public hearing by an independent and impartial tribunal, in the determination of his rights and obligations and of any criminal charge against him.
Article 11 1. Everyone charged with a penal offence has the right to be presumed innocent until proved guilty according to law in a public trial at which he has had all the guarantees necessary for his defence.
2. No one shall be held guilty of any penal offence on account of any act or omission which did not constitute a penal offence, under national or international law, at the time when it was committed. Nor shall a heavier penalty be imposed than the one that was applicable at the time the penal offence was committed.
Ori, Valeriu Grabuz, membru in grupul Ilascu, dupa cateva luni de detentie este fortat sa se declare vinovat de acuzatiile imputate atat el, cat si grupul Ilascu. Metodele folosite pentru a obtine marturia au fost similare celor folosite de regimul comunist din fostele tari comuniste, pentru a se obtine vinovatia elitei intelectuale si politice a vremii, ce era considerata incomoda, si anume maltratare de catre angajatii Ministerului Securitatii din Tiraspol, departament condus de Vadim Sevtov, care de altfel i-a si facut propunerea de a vorbi “conform scenariului” pentru a obtine eliberarea.
Petre Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, iar Ilie Ilascu si Alexandru Lesco abia in mai 2001, respectiv iunie 2004. De altfel, Lesco a recunoscut ca sentinta din 1993 data de ilegitima instanta din Tiraspol l-a ingrozit, dar, “din naivitate” si-a imaginat ca pedeapsa nu poate dura atat de mult, deoarece Republica Moldoveneasca Nistreana nu era recunoscuta.
Se afla in detentie si in prezent Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc, incalcandu-se art. 3 din Conventie (dreptul la libertate si siguranta) deoarece trebuiau eliberati conform sentintei C.E.D.O. de la 8 iulie 2004 pe dosarul “Ilascu”.
Cu privire la Andrei Ivantoc, starea sa de sanatate este foarte grava, dupa ce s-a aflat in greva foamei in perioada dec 2003 – ian 2004 ( 3 saptamani) pentru a protesta impotriva conditiilor inumane de detentie. Autoritatile transnistrene au refuzat continuu sa ii asigure asistenta medicala, acesta fiind foarte slabit, palid, cu dureri acute la rinichim dureri mari la picioare si aritmie la inima, conform sotiei sale, Eudochia Ivantoc. Dansa relateaza si despre presiunile psihice la care este supus acesta: “Ma tem ca o sa faca mari presiuni asupra lui. Ma tem ca pe viitor vor incerca iar sa se razbune. Andrei mi-a spus ca gardienii i-au promis ca-l vor distruge complet !”. Astfel, articolul 5 este incalcat: interzicerea torturii, tratamentelor si pedepselor inumane si degradante, alaturi de incalcarea dreptului la viata privata, fiind detinut ilegal.
De subliniat faptul ca Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte.
Astfel, putem adauga la incalcari, dreptul la viata, ce trebuie sa fie ocrotit de lege: nimeni nu trebuie sa fie privat arbitrat de viata sa. Sunt interzise de asemenea tortura, tratamentele inumane si degradante.
Article 3 Everyone has the right to life, liberty and security of person.
Article 5 No one shall be subjected to torture or to cruel, inhuman or degrading treatment of punishment.
Article 6 Everyone has the right to recognition everywhere as a person before the law.
Article 7 All are equal before the law and are entitled without any discrimination to equal protection of the law. All are entitled to equal protection against any discrimination in violation of this Declaration and against any incitement to such discrimination.
Article 8 Everyone has the right to an effective remedy by the competent national tribunals for acts violating the fundamental rights granted him by the constitution or by law.
In apararea acestor stari de fapt, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), cu ocazia deciziei de a fi pusi de indata in libertate membrii grupului Ilascu, a constatat ca persoanelor arestate le-au fost incalcate drepturile la corespondenta si viata privata, la libertate, precum si ca au fost supusi la rele tratamente si torturi (GRM1699P*).
Autoritatile transnistrene au respins de mai multe ori pe parcursul anului solicitarile CICR (Comitetul International al Crucii Rosii) de a vizita acesti trei detinuti, conform Raportului Ambasadei USA la Chisinau cu privire la Drepturile Omului – http://www.usembassy.md/ro-20020220.htm –
– 5 – CEI DOI OFITERI DE POLITIE DIN TIGHINA
O alta dovada a discriminarilor existente in regiune:
La 1 aprilie 2005 sunt arestati doi ofiteri ai Politiei din Tighina, pe un termen preventiv de 2 luni, de catre Ministerul Securitatii de Stat din Transnistria. Acestora le-a fost incalcat dreptul la aparare, deoarece au fost evitate intalnirile cu avocatii lor si cu conducerea Comisariatului de politie din Tighina. Sanctiunea de arest le-a fost citita in doar cateva minute, in prezenta unui avocat de serviciu, si au fost dusi la izolatorul de detentie preventiva, conform marturiei Comisarului din Tighina Valeri Prudnikov.
In opinia ministrului integrarii moldovean Vasili Sova, “autorii acestui incident sunt interesati de gasirea unui motiv pentru escaladarea situatiei in zona de securitate.”
– 6 – ACTIUNI DE INTIMIDARE ASUPRA FUNCTIONARILOR PUBLICI SI POPULATIEI, IN GENERAL, DIN DUBASARI
O concluzie cu privire la discriminarile pe care le face regimul separatist, este redata chiar de Raportul cu privire la Drepturile Omului 2003 in R.M., prezentat de Ambasada USA la Chisinau: ” autoritatile transnistrene hartuiesc mass-media independenta, limiteaza libertatea intrunirilor si a confesiei si discrimineaza vorbitorii de româna.” – http://www.usembassy.md/ro-20020220.htm –
In raportul IHF (Federatiei Helsinki pentur Drepturile Omului) si CHDOM se specifica: „Doi ani în urmă, autorităţile „rmn” au stopat furnizarea apei, electricităţii şi căldurii la penitenciarul moldovenesc OŞC 29/8, creând probleme serioase de sănătate a 465 deţinuţi din această instituţie. Această blocare continuă până în prezent. „
http://www.humanrights.md/rom/news/Declaratie%20IHF-CHDOM-%20Scoli.htm
In raionul Dubasari, in scopul de a se instiga la violenta, au fost afisate fotografii ale functionarilor insotite de texte incriminatoare. De asemenea s-a creat un pretext pentru a fi invitati functionari din raionul Dubasari la sediul “organelor de securitate” separatiste, fiindu-le “fabricate” o serie de dosare penale, iar in continutul citatiilor sunt inscrise masuri de sanctionare cum ar fi arestul sau aducerea fortata la Tiraspol.
Inlcusiv O.S.C.E. a reclamat in august 2005 retinerea unor sateni din partea stanga a Nistrului (Moldova neocupata).
Un exemplu al intimidarilor aplicate, prezentat in octombrie 2005 in rapoartele Asociatiei PromoLex Chisinau al carei presedinte este dl. Ion Manole, este cel al consilierului raional Dubasari, dl. Cotofanu, adus in sediul militiei, unde a aparut si un judecator. El a fost avertizat sa nu mai practice activitatile sale de consilier al autoritatilor constitutionale (Republica Moldova), si a fost fortat datorita acestor presiuni psihice sa participe la alegerile locale organizate de regimul lui Igor Smirnov si nerecunoscute de catre comunitatea internationala, inclusiv O.S.C.E..
Promolex Chisinau constata existenta unei proceduri generale aplicata persoanelor incomode regimului: subiectii sunt “invitati la discutii” in mod fortat, timp de cateva ore, unde acestia sunt supusi la amenintari daca nu vor fi de acord sa faca ceea ce li se cere, fiindu-le amintite familiile si copii lor, si apoi fiind avertizati sa se gandeasca serios la viata si sanatatea lor. Este o procedura asemanatoare cu a intelectualilor si fostilor membrii de partid urmariti de securitate in Europa de Est din timpul jugului comunist.
Tot in octombrie 2005 este prezentat de catre Promolex, cu sustinerea materialelor audio video, blocarea inceperii lucrarilor de constructie a unei biserici in Corjova (vechea biserica fusese distrusa de puterea sovietica), desi existau toata aprobarile necesare, inclusiv acordul Mitropoliei Moldovei ce este subordonata Patriarhiei de la Moscova. In data de 6 oct., preotul Rodion a fost ridicat de la domiciliul sau si condus la sediul militiei din Dubasari, acaparat de separatisti, pentru aceste “discutii”. A doua zi, datorita reportajului efectuat, un membru al Promo-Lex si un jurnalist din Chisinau au fost bruscati si retinuti de militie. Nici macar fortele pacificatoare nu au intervenit, asistand pasive. Biserica, ce era crestin ortodoxa, urma a desfasura slujbe in limba romana. Pe teritoriul separatist, desi exista biserici ortodoxe, se slujeste numai in limba rusa, in acest mod vorbitorii de limba romana fiind privati de dreptul de a participa la ceremonii religioase in limba materna.
Studiu conceput cu sprijinul important al materialelor oferite de catre Asociatia Juridica PromoLex Moldova.
S-au avut in vedere datele disponibile pana in Noiembrie 2005.
.Discriminari in regiunea transnistreana 19 Nov 05