Pages Navigation Menu

Site dedicat comunitatii de romani din regiunea transnistreana

Poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana

Devastarea scolilor de grafie latina in 2004 de catre administratia ilegala separatista:

I – 15 iulie 2004

Devastarea scolilor in flagrant: cartile, mobila scoase cu forta de catre militia transnistreana si transportate cu autocamioanele in gropi de gunoi din afara orasului sau in locatii necunoscute. Nu s-a mai putut recupera aproape nimic. In aceste imagini este vorba de liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Grupul profesoral asista neputincios la acest abuz contrar drepturilor omului. Mai mult decat sa protesteze verbal fara rezultat, (imaginea 06 ) nu poate face.

Tot in aceasta zi era atacata scoala de orfani din Tighina (Bender), iar ziua urmatoare liceul Alexandru cel Bun din Tighina. Apoi, liceul Evrica din Rabnita, care pe 26 iulie era devastat, iar parinti ai copiilor arestati pe 3-7 zile. Evrica isi va relua cursul pe 5 octombrie, iar Lucian Blaga abia pe 17 ianuarie 2005.

http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-i/

 

II. Devastare

Intrebarea fireasca este “de ce ?!”. Regimul separatist a urmarit ca profesorii patrioti sa nu mai aiba efectiv unde preda in grafia latina decat poate sub cerul liber, de aceea aceasta cladire trebuia demolata cu totul. Se stie ca situatia financiara a scolilor romanesti ar face aproape imposibila plata chiriei pentru o alta institutie din Tiraspol. Din iulie si pana in ianuarie, cand a fost refacut, liceul Lucian Blaga a fost in starea aceasta.

http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-ii/

 

III. La miting protest

Domnul Ion Iovcev, directorul liceului Lucian Blaga, doaman Raisa Anelia Padurean, dir. adjunct si fata acesteia, Elena Padurean, care nu lipseste de la nici o manifestare.

 http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-iii/

IV. Momente triste

1 septembrie 2004, inceputul noului an scolar in regiunea separatista. Profesorii de la Lucian Blaga fusesera amenintati, in zilele anterioare, de catre autoritati, ca vor putea fi arestati luni de zile daca incep anul. Si totusi, in ziua inceperii, festivitatea de deschidere are loc, iar copii vor forma careul. Sigur, in plina strada, deoarece militia forma un baraj in jurul scolii. Numeroase interogatorii au urmat acestui curaj al profesorilor si parintilor elevilor.

http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-iv/

 

V. 11 oct 2004

Proteste la Ambasada Rusiei, daca nu ma insel. In foto 015, domnul Stefan Uritu, directorul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului Republica Moldova – Chisinau, mereu alaturi de romanii persecutati din regiunea separatista. Foto 18, dna Raisa Padurean, dir. adj. Lucian Blaga Tiraspol.

 

VI. 21 oct 2004

Cred ca este vorba de Chisinau, invitatie in Parlamentul guvernului Moldovean.

Foto 20, Elena Padurean recita poezii despre limba romana. Foto 30, dl Stefan Uritu.

 

VII. 22 dec 2004

Sarbatorirea Craciunului in comun de mai multi profesori si elevi de la liceele de grafie latina. Foto 002,006,010 – costume nationale romanesti.

http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-v-vi-vii/

 

 VIII. 7 feb 2005

Cladirea liceului Lucian Blaga din Tiraspol refacuta, nu prin sprijinul financiar de la Tiraspol cum fals invocase regimul lui Igor Smirnov, ci de la Chisinau, Ministerul Educatiei. Totusi, inca se platesc bani pe chirie.

Are loc sfintirea liceului, de catre Parinti veniti de la Chisinau.

038 – dl. Constantin Sucitu, director al gimnaziului din Corjova.

043 – dl. Ion Iovcev, director al liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Cavaler al Ordinului Romaniei pentru Servicii Credincioase in grad de comandor, primind in numele liceului icoana sfintita de la Biserica Ortodoxa din Rep. Moldova

051 – dna Raisa Padurean

059 – portretul lui Mihai Eminescu, regasit cu tot cu banderola tricolora intr-o groapa de gunoi in afara orasului

Copiii imbracati in costume nationale romanesti, cantand cantece despre natia romana si recitand poezii despre limba romaneasca

 http://regiuneatransnistreana.ro/poze-devastarea-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana-viii/